2015 PDC World Cup of Darts Hungarian Qualifier

2015. június 11. és 14. között a németországi Frankfurtban kerül megrendezésre a profi darts-csapatvilágbajnokság, a PDC World Cup of Darts. Az eseménynek ez lesz az 5. kiírása, és hasonlóan az elmúlt három évhez, ezúttal is szoríthatunk a magyar válogatott minél sikeresebb szerepléséért.

A PDC World Cup of Dartsot először 2010-ben rendezték meg Angliában, majd a következő versenyszezon kihagyásával, 2012-ben került sor ismét e jeles eseményre. Ekkor már Németországban álltak tábla elé a darts sport legnagyobbjai, köztük a magyar válogatottal is. 2012-ben és 2013-ban az akkor még a PDC világranglistáján helyezést elfoglaló Bezzeg Nándor (ProDarts-Hungary KSE, Jászladány) kapott meghívást, és övé volt a jog, hogy csapattársat válasszon magának. 2012-ben Kaufmann Krisztián (Wings DC, Zirc), 2013-ban Mészáros Zsolt (Sport DC, Székesfehérvár) lehetett a páros másik tagja. A tavalyi évben kicsit változott a szisztéma, ugyanis a PDC európai szervezete által életre hívott kelet-európai világbajnoki kvalifikációs versenysorozat résztvevőiként kapott meghívást a magyar csapat, Mészáros Zsolt és Bezzeg Nándor zsinórban másodszor képviselhette hazánkat.

A 2015-ös évre több minden is változott. Egyrészt zsinórban 3 év után elköltöztették a versenyt Hamburgból Frankfurtba, másrészt módosítottak a résztvevő személyek kiválasztásának módján. Azon nemzetek, amelyeknek egyetlen játékosa sem rendelkezik helyezéssel a PDC-világranglistán, selejtezőverseny keretében kellett, hogy eldöntsék, mely játékosok képviselik őket.

 Ennek eredményeként 2015. április 18-án a budapesti Dance-Factory Táncstúdióban, a PDC Hungarian Fan Club rendezésében került lebonyolításra az a két selejtezőverseny, amelyek győztesei végül képviselhetik hazánkat a júniusi megmérettetésen. Az első, 10 órakor kezdődő versenyre 18-an adták le nevezésüket. Többségében a magyar darts közvetlen élmezőnyéhez tartozó játékosok jelentkeztek játékra, ebből kifolyólag már a kezdetektől komoly, rangadónak számító párosítások és több esetben kiélezett csaták jellemezték a versenyt. Két mérkőzést kellett lebonyolítani a 16 közé kerülésért, ezeken Melisek Zsolt (Pestújhelyi SC) Nagy Csaba (Soul DC, Budapest), míg Kulcsár Attila (jelenleg klub nélküli) Nyiregyházki István (Tótkomlósi DC) ellen diadalmaskodott, 6-5, illetve 6-4 arányban. Rögtön a 16 között szembe került egymással a regnáló steel egyéni magyar bajnok, Takács Gábor (Pestújhelyi SC) és az előtte a hazai steel szakág egyéni versenyszámában 8 évig egyeduralkodó Bezzeg Nándor, amely végül utóbbi simának mondható, 6-1-es győzelmét hozta. De szintén a 16 között búcsúzott az a Mészáros Zsolt, aki az elmúlt két évben Nándi párja volt a csapat-vb-n, Székely Pál (Soul DC) egy 6-5-ös, végletekig kiélezett meccsen állította őt meg. Ezen kívül még Melisek Zsolt és Várady György (Soul DC) csatája volt döntő leges, a többi mérkőzésen meggyőző fölénnyel nyert Kovács Patrik, Mester Zoltán (mindketten Sport DC), Rucska József (Győri DC) Székely Levente (Soul DC) és Kulcsár Attila. A negyeddöntőkben Bezzeg Nándor – 90 feletti körátlaggal – Székely Pált, míg Kulcsár Attila Székely Leventét búcsúztatta 6-2 arányban, míg a másik két mérkőzésen a két Sport DC-játékos, Kovács Patrik és Mester Zoltán jutott tovább. Mindketten 6-3-al hozták aktuális mérkőzésüket, előbbi Melisek Zsolt, utóbbi Rucska József ellen. A legjobb 4 között Mester Zoltán folytatta lehengerlő menetelését, 6-1-el lépett túl Kulcsár Attilán. Bezzeg Nándor a vártnál jobban megszenvedett, ám végül 6-4 arányban győzni tudott Kovács Patrik ellen, az ifjú Sport DC-s feladta a leckét a jászladányi kiválóságnak. A döntőre Nándor összerakta a játékát, és 1-1-es állás után 4-1-re meg tudott lépni. Mester Zoltán is remekül játszott, küzdött becsülettel, de végül nem sikerült utolérnie ellenfelét. Bezzeg Nándor 6-3-as győzelmével már ”díszpáholyból” nézhette végig a második versenyt, hogy megtudja, kivel fog egy párost alkotni júniusban.

Bezzeg Nándor
Bezzeg Nándor

A második verseny 15 órakor rajtolt el, és bár Bezzeg Nándornak ezen már nem kellett elindulni, az újonnan érkezőknek köszönhetően ismét 18 játékossal indult meg a küzdelem. A 16 közé kerülésért Kovács Patrik a hétvége legmagasabb körátlagával (95,38) búcsúztatta Székely Leventét, míg Várady György egy kicsit akadozó játékkal, de 6-3 arányban le tudta győzni Abonyi Ádámot (Egyetértés SE, Jászladány). A 16 között megismétlődött az előző verseny 32 közötti küzdelme, és ezúttal is Melisek Zsolt tudott győzni Nagy Csaba ellenében, ezúttal 6-4 arányban. Szintén ez lett a végeredmény Mészáros Zsolt és Rucska József mérkőzésének, a Sport DC játékosa egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ismét ő legyen Bezzeg Nándor párja Németországban. A többi mérkőzésen sem meglepetés, sem különösebb izgalom nem adódott, Székely Pál, Kovács Patrik, Takács Gábor, Vereczkey Lajos (Sport DC), Kulcsár Attila és Mester Zoltán csatlakoztak a negyeddöntő mezőnyéhez. Ekkor dőlt el az, hogy 2015-ben más összetételű páros fogja képviselni hazánkat, mint az elmúlt két évben, ugyanis Mészáros Zsolt 6-3 arányban vereséget szenvedett Melisek Zsolttól. A sokszoros ifjúsági bajnok Kovács Patrik is kapitulálni kényszerült, bár 2-4-es hátrányból 5-4-re megfordította a Székely Pál elleni mérkőzést, végül 6-5 arányban a Soul DC játékosa örülhetett a sikernek. Takács Gábornak meg kellett szenvednie az elődöntős helyért, Vereczkey Lajos nem adta könnyen magát, ám végül a pestújhelyiek regnáló bajnoka 6-3 arányban továbblépett. Az előző versenyen elődöntős párosítás most a negyeddöntőben jött össze, a továbbjutó személye azonban változatlan maradt, Mester Zoltán ezúttal is le tudta győzni Kulcsár Attilát. A kiélezett negyeddöntő nagyon sokat kivett Székely Pálból, aki valós tudásának töredékét tudta csak hozni Melisek Zsolt ellen, aki a 6-2 arányban megnyert találkozóval bejutott a döntőbe. A másik mérkőzésen idegőrlő csata bontakozott ki Takács Gábor és Mester Zoltán között. Az első versenyen Gábor 1, míg Zoltán 4 mérkőzést játszott, és ez a fizikai és mentális többletteher jelentette a két játékos közti különbséget. Mindkét játékos megérdemelte volna, hogy ott legyen az utolsó felvonásban is, ez végül Gábornak sikerült, így pestújhelyi házi döntőre készülhettek a jelenlévők. A finálé rapszodikus játékot hozott, ami az egész napos terhelést figyelembe véve nem meglepő. Zsolt a harmadik legben el tudta venni Gábor kezdését, azonban az előny tiszavirág-életűnek bizonyult. A bajnoki címvédő fokozatosan lépett el klubtársától, és végül teljesen megérdemelt, 6-3-as győzelmet aratott.

Takács Gábor
Takács Gábor

Bezzeg Nándor és Takács Gábor fogja tehát képviselni hazánkat a júniusi PDC-csapatvilágbajnokságon. Köszönet minden résztvevőnek, aki jelenlétével megtisztelte a versenyt, valamint köszönet a PDC Hungarian Fan Club tagjainak, akik áldozatos munkája lehetővé tette, hogy a verseny megrendezésre kerüljön

Nándor, Gábor! Nagyon jó felkészülést és nagyon sok sikert kívánunk Nektek! Hajrá Magyar Darts! Hajrá Magyarok!

Comments

comments

Posted in: PDC